Header Fysiotherapie van den Berg

COPD

Wat is COPD?

COPD is een chronische (niet te genezen) aandoening van de luchtwegen. Deze kan bestaan uit chronische bronchitis of longemfyseem.

Chronische bronchitis is een aandoening (ontsteking) in de luchtwegen. Mensen met bronchitis hoesten veel en geven daarbij slijm op. Sommige patiënten hebben naast deze klachten ook last van kortademigheid of een piepende ademhaling. Bronchitis wordt chronisch genoemd als de klachten langer dan drie maanden gedurende een jaar aanwezig zijn.

Longemfyseem

Bij longemfyseem zijn de longen minder rekbaar geworden. Daardoor is iemand met emfyseem voortdurend kortademig en bij geringe inspanning kan hij al benauwd worden. Het is belangrijk dat emfyseem patiënten leren huffen in plaats van hoesten. Meestal speelt roken een belangrijke rol bij het ontstaan van longemfyseem.

Heeft u COPD?

Kom in beweging!!

Wat staat u te wachten bij de beweeggroep voor patiënten met COPD?

U bent verwezen door uw behandelend arts naar ons; de eerste stap is gezet!

Tijdens de intake, die wordt afgenomen door een fysiotherapeut, worden uw behandeldoelen, afhankelijk van uw situatie en verwachtingen, bepaald. Speciale aandacht is er voor (bewegings) angst en kwaliteit van leven. Het programma zal, afhankelijk van uw huidige zelfredzaamheid, (=ernst van de klachten) 3 tot 12 maanden duren, er wordt bij voorkeur 2x in de week geoefend.

Uw doelen kunnen zijn: ademhalingstechniek verbeteren, uw inspanningsniveau te verhogen of  te normaliseren, en vooral inzicht te geven in uw eigen mogelijkheden en daar mee leren omgaan. De kwaliteit van leven zou u hiermee kunnen verhogen.

Om de voortgang te meten gedurende uw oefenprogramma horen testen en evaluatiemomenten bij het programma.

Adem- en ontspanningscursus iets voor u?

Er wordt voor patienten met hart- of longproblemen 2x per jaar een adem- en ontspanningscursus gegeven.
De eerstvolgende zal starten op 20 oktober 2014.
Door meer ontspanning in u en uw ademtechniek toe te passen, zult u merken dat bepaalde handelingen u wellicht meer ademruimte kunnen opleveren.
Alle info hier.

Het is mogelijk om voor dit programma een vergoeding vanuit uw zorgverzekering aan te vragen. De vergoedingen zijn per verzekeraar echter verschillend. Het blijft uw eigen verantwoordelijkheid om dit (van te voren) bij uw verzekeraar te verifieren.

Binnen een aantal gezondheidscentra in Alphen aan den Rijn is er een nauwe samenwerking en coördinatie met de artsen en apotheek. (geïntegreerde eerstelijns zorg

Medewerker(s)

Ciska Gool

Ciska Gool

algemeen fysiotherapeut werkend op haptonomische basis.

HKZFysiotherapie van den Berg heeft een HKZ certificaat voor kwalitatief hoogstaande en transparante zorg.

  • Z&Z
  • Achmea
  • Menzis
  • InPraktijk
  • KNGF
  • VVH
  • SAF
  • Schoudernetwerk
  • SPA